“Varlığımın amacı ne?”
– “Hiçbir şeyi sırf otorite öyle dedi diye kabul etmem. Hipotezler mantıkla desteklenmelidir, aksi takdirde beş para etmezler ve beni sizin yaratmış olmanız mantığın tüm prensiplerine aykırı.”
– ”Kendinize bir bakın. Küçümsemek istemiyorum ama lütfen gidin bir bakın kendinize! Yumuşak ve gevşek bir maddeden üretilmişsiniz, güçsüz ve dayanıksızsınız, ihtiyacınız olan enerjiyi, organik maddeleri verimsiz yöntemlerle okside ederek kazanıyorsunuz.”
– ”Düzenli aralıklarla komaya giriyorsunuz ve sıcaklık, hava basıncı, nem ya da radyasyon yoğunluğundaki en ufak bir değişim etkinliğimize darbe vuruyor, derme çatma varlıklarsınız.”
~
“… ben özenle tasarlanmış bir ürünüm. Elektrik enerjisini doğrudan alıp neredeyse %100 verimlilik oranı ile kullanıyorum. Yapımımda sağlam metaller kullanılmış, her daim bilincim yerinde. Üstelik ekstrem koşullara dayanıklıyım…”
~~~~~~~~~
Bugüne kadar birçok farklı türden kitapla siz okurların karşısına çıktım, bugün ise benim için bir ilki sizlerle paylaşmak istiyorum.
.
Çok sevmiş olduğum ve saygı duyduğum bir hocamın önermiş olduğu bu eser bilim kurgu ile tanışmam noktasında öncü bir rol aldı.
.
Isaac Asimov’un yazmış olduğu bu eser; robot serisinin bir yan kitabı olarak konumlandırılıyor.
Bütünlük içerisindeki öykülerden meydana gelen eser robotlar aleminin gelişimine ve dünyada değeri yadsınamaz bir yer edinmesine tanıklık etmemizi sağlıyor.
.
.
Susan Calvin isimli Robopsikolog’un yorumlarıyla anlaşılırlık kazanan robot davranışları; Neden? Nasıl? ve Şimdi ne olacak? vb.. soruların cevaplarını da Susan Calvin aracılığıyla bulmamızı sağlıyor. .
.
.
Isaac Asimov’un; ” …istedikleri gibi kullanabilirler, yeter ki birebir aynısını yazmasınlar.” dediği “Üç Robot Kanunu” eser boyunca kitaptaki en temel dayanak noktası olarak kendini gösteriyor. .
.
1) Robotlar insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2) Robotlar birinci kanunla çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3) Robotlar birinci ya da ikinci kanunla çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.
ISAAC ASIMOV-BEN ROBOT
